A növény jellemzői és a mezőgazdaság

Az indián rizs (vadrizs, fekete rizs) az amerikai Nagy-tavak vidékén őshonos vadvízi fűféle, amely az ott élő indiánok kedvenc eledele volt. Az indiánok a természetes vízfolyásokban, mocsarakban kenuval, botok segítségével takarították be az előző évben elpergett magokból kikelt növények érett termését. Az indiánrizs (Zizania Aquatica) közeli rokona a hagyományos rizsnek (Oryza sativa), de attól jelentősen különbözik: magassága meghaladja a 2 métert, a bugahosszúság 20 cm fölötti, a virágzatban felül van a termő-, alul a porzótáj, a szemtermés hosszabb és vékonyabb, színe fekete.

Egyre több ember értékeli a vadrizst ízéért és tápértékéért, a termesztők pedig tudják, hogy hogyan elégítsék ki a vásárlók igényeit. A vadrizs termesztését a minnesotai gazdálkodók kezdték a 20. század elején félig elárasztott rizsföldeken, amely a keresztezési folyamatok és a termesztési technikák kialakulásának kezdeti szakaszát jelentette. Mára vetésterülete meghaladja a 10.000 hektárt. A fogyasztás jelentős része Amerikában történik, de a teljes vadrizs termesztés 20%-a az európai piacra kerül.

A vadrizs 1989-ben került Közép-Európába, azóta pedig egy új változat került kinemesítésre, amely jobban alkalmazkodik a magyarországi talaj- és klímaviszonyokhoz. A nemesített fajta 1996-ban kapott állami elismerést PRÉRI néven. A fajta tulajdonosa és fenntartója az Indián Rizs Kft, nemesítője Kertész Ferenc. A fajta az eredeti populációhoz képest alacsonyabb (200-250 cm), nőtt a bugahosszúság (20-25 cm) és legfőképpen nőtt a termőképessége. A fajtafenntartással a fajtatulajdonságok stabilizálódtak és minden évben elegendő és jó minőségű vetőmag áll a termesztők rendelkezésére.

A termesztést-termeltetést az Indián Rizs Kft integrálja: szerződéses keretek között biztosítja a vetőmagot, a szaktanácsadást és a megtermelt nyersanyagot felvásárolja. A termelői kör Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Békés rizstermesztési hagyományokkal rendelkező termelőiből tevődik össze. Az indián rizs termesztése hagyományos rizstelepeken történik, technológiája némileg eltér az Oryza sativa (hagyományos rizs) termesztésétől. A vetőmagot elárasztott rizstelepbe vetik, mezőgazdasági repülőgéppel, vagy traktorra szerelt műtrágyaszóróval. A rizstelepek vetéstől betakarításig 20-30 cm-es vízzel elárasztottak, a vizet rendszeresen pótolni kell. Betakarítása is vízben történik, lánctalpakkal felszerelt gabona kombájnokkal.